Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

By Permalink 0

Gotowanie – codzienny obowiązek czy realizowanie kuchennych pasji każdego dnia?

Przyznam szczerze, że jak byłam młodsza, to częściej gotowałam i miałam do tego większy zapał. Oczywiście wszystko sprowadza się do ilości wolnego czasu, jaki posiadam dziś, a jak wyglądało moje życie, jak np. studiowałam. Obecnie mając dwie prace, bloga i masę pomysłów na aktywne spędzenie czasu, cenię sobie każdą rzecz, która pomaga mi wygospodarować dodatkową godzinę w tygodniu. W dniach kiedy pracuję sprawdzają się u mnie przepisy na szybkie dania, takie jak np. kurczak  w mleczku kokosowym, gdzie mam kilka prostych składników i łatwy do wykonania przepis. W weekend zaś, lubię zaszaleć i poeksperymentować w kuchni – sprawdzić nowy przepis lub upiec sprawdzone i pyszne ciasto. Jedno jednak, nie zmienia się u mnie przez całe życie – uwielbiam patrzeć na uśmiech moich bliskich, którzy zajadają się czymś, co przygotowałam.

Dzięki Wielkiemu Badaniu Beko możemy przekonać się, jaki stosunek do gotowania mają Polacy oraz jak dużo czasu spędzają w kuchni. Jestem bardzo ciekawa, jak te wyniki mają się do Waszej rzeczywistości. Przy okazji zapraszam Was do poznania mojego podejścia do gotowania.

Rewolucje w domowej kuchni

Gotowanie w domu to niewątpliwie wielka oszczędność pieniędzy. Ankieta przeprowadzona przez markę Beko ujawnia, że około 80% Polaków przygotowuje posiłki w swojej kuchni co najmniej 5 razy w tygodniu. Okazuje się także, że są oni pasjonatami kuchennych zmagań. 76% respondentów deklaruje, że uwielbia lub lubi gotować, a 13% ankietowanych ocenia przyrządzanie posiłków jako swoje hobby. Większość Polaków (58%) poświęca na gotowanie od 45 minut do 1,5 godziny dziennie.

Jeśli chodzi o mnie, to okazuje się, że mogę zaliczyć się do większości – lubię gotować i spędzam na tej czynności ok. godziny dziennie. Nie robię jednak tego 5 razy w tygodniu – uważam to za stratę czasu i staram się gotować jednorazowo, większą ilość jedzenia, na co najmniej 2 dni. Jeśli dana potrawa nadaje się do mrożenia i jest równie smaczna po rozmrożeniu, staram się również w ten sposób oszczędzać czas spędzony w kuchni.

Dlaczego sama gotuję?

  • Przede wszystkim jestem dość wybredna, wiele rzeczy niestety mi nie smakuje. Lubię korzystać ze sprawdzonych, dobrej jakości składników.
  • Najlepiej znam swoje ciało i wiem po jakim jedzeniu, składniku dobrze się czuję, a po jakim mam jelitową rewolucję. Jedząc na mieście, w miejscach, gdzie jesteśmy pierwszy raz, niestety jest to loteria, czy dana restauracja spełni nasze oczekiwania.
  • Jest to ulga dla mojego portfela. O ile mam wrażenie, że jedzenie na mieście staje się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie – tańsze, to niestety w dalszym ciągu wybierając się do ciekawej restauracji na obiad, zostawiamy kwotę równą zakupom spożywczym, które zaopatrzą naszą lodówkę na kilka dni.
  • Jest to dla mnie sposób, na wyrażenie swoich uczuć, wobec osób, na których mi zależy. Gotując, wkładam serce w to co robię, żeby sprawić bliskim radość. Jak to się mówi: „przez żołądek do serca”…

Bez ograniczeń

Polacy to także entuzjaści domowych wypieków – pieczenie ciast raz w tygodniu deklaruje 28% respondentów. Czy wypieki serwują głównie gościom? Z badania wynika, że większość Polaków imprezy w mieszkaniu organizuje raczej rzadko, bo zaledwie kilka razy w roku (55%). Natomiast 10% ankietowanych często robi domówki – co najmniej raz w tygodniu.

Ja rzadko przyjmuję gości w domu, jednak jak jadę w odwiedziny do kogoś, lubię zabrać ze sobą ciasto, które upiekłam. Dla mnie jest to miły upominek z okazji spotkania, czy czyjegoś święta, jak np. imieniny. Chciałabym piec ciasto raz w tygodniu, ale jestem zbyt mało asertywna, żeby później wydzielać sobie jeden kawałek dziennie 😉 Pomimo, że staram się używać zdrowych/mniej kalorycznych zamienników, jak piekę słodkości, to jednak ciasto jest dalej ciastem i nie można nim się żywić od rana do nocy!

Ciasteczko? Na zdrowie!

Czy dieta wegetariańska w świecie mięsożerców jest problematyczna, a gotowanie zajmuje więcej czasu wegetarianom, niż tym, którzy z mięsa nie rezygnują? Może nam się tak wydawać. Tymczasem odpowiedzi wegetarian są nieprawdopodobnie zbieżne z tym, jak odpowiadają nie-wegetarianie. Obu grupom gotowanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu oraz większość osób z obu grup zgodnie odpowiada, że gotuje codziennie. Jedyna kwestia, w której odpowiedzi się różnią dotyczy pieczenia ciast. Nie-wegetarianie biorą się za wypieki częściej: pieką średnio raz w tygodniu (28%). Dla porównania tak samo często piecze 21% wegetarian.

 Sprytne rozwiązania w kuchni

Beko – oficjalny partner wszystkich łasuchów – pomyślało o tych, którzy bez pysznego kawałka serniczka czy szarlotki nie wyobrażają sobie dnia. Jak przygotować równocześnie obiad i coś smacznego dla miłośników słodkości? Technologia Beko Split& Cook daje możliwość podzielenia komory na dwie oddzielne, niezależne części. Dzięki temu można przygotować dwie zupełnie inne potrawy w tym samym czasie, przy wyborze różnych temperatur, źródeł ciepła oraz o różnym czasie pieczenia. Na przykład można upiec zapiekankę rybną na obiad, a na deser pyszne ciasteczka. Dodatkowo ani smaki, ani zapachy nie mieszają się! W ten sposób w kuchni nie ogranicza już nic poza wyobraźnią

Przygotowywanie posiłków jest bardzo ważną czynnością w życiu Polaków. Nie jest to tylko codzienny domowy obowiązek, ale też forma realizacji swoich pasji – do gotowania i do jedzenia. A jak jest u Ciebie?

Wyniki podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl – Wielkie Badanie Beko, 2017 r.

0