Ekspresowe ciasto czekoladowe, bezglutenowe

Chyba pierwszy raz w życiu zrobiłam ciasto na tzw. oko. Potrzebowałam upiec na szybko ciasto, a w szafkach i lodówce miałam konkretne składniki. Postanowiłam zaryzykować i zrobić ciasto z tego co mam pod ręką. Efekt? Jak dla mnie rewelacja. Oczywiście jak przystało na ciasto bezglutenowe, jest dość kruche – w środku mięciutkie, a z zewnątrz chrupiące. Śmiało polecam!

Składniki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem) + łyżka stewii
1 kostka margaryny lub 170 ml oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Przygotowanie:

  1. Masło (olej) rozpuścić w garnuszku. Pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (u mnie góra i dół).
  2. Utrzeć jajka z cukrem i słodzikiem, dodać przestudzone masło, zmiksować.
  3. Dodać sypkie składniki i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
  4. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie wyszło dosyć niskie ciasto, na ok 2 cm) i piec 20-30 minut. (Ja mam nowy piekarnik i 30 minut było ciut za długo).
  5. Gotowe ciasto udekoruj polewą lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

0